fbpx

Serviciile noastre

Iată cum putem să te ajutăm

Consultație în Epilepsie

Este o afecțiune neurologică frecvent   întâlnită la câini și pisici, manifestată prin crize repetate de diferite aspecte. Afectează orice rasă de câine și pisică fără să țină cont de vârstă.

EEG

Electroencefalograma – Este analiza prin care se înregistrează activitatea electrică a cortexului cerebral. Înregistrarea EEG se alege astfel încât să existe șansa maximă de a surprinde eventualele modificări patologice.

Consultație neurologică veterinară

Neurologia se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului nervos central (creier, măduva spinării) și al sistemului nervos periferic (rădăcini nervoase, plexuri, nervi periferici).

Laborator

în cadrul bolilor sistemice apar dese ori manifestări neurologice, inclusive crize epileptice. Ca să nu ratăm un diagnostic important, dese ori sunt necesare analize de laborator precum: hematologie, biochimie etc. Analizele de laborator sunt instrumente utile de verificare în viața pacienților noștri.

Motive pentru consultație în epilepsie

Un diagnostic corect, stabilit precoce, crește șansele ca tratamentul inițiat să aibă rezultate așteptate. 

Mișcări de pedalare involuntare

Mișcări de masticație involuntare

Cădere bruscă

Salivație excesivă

Stare de confuzie sau apatie

Încordări involuntare musculare

Violență sau agresivitate inexplicabilă

Dacă animalul manifestă aceste semne, solicitați consultație în epilepsie acum!

Motive pentru consultație de neurologie veterinară:

Pierderea sau alterarea stării de conștiență

Poziții neobișnuite ale corpului sau segmente din corp

Tremurături

Pierderea controlului sfincterelor

Tulburări de comportament

Durere

Pierderi de echilibru

Șchiopătat

Oboseală marcată

Epilepsia

Se definește ca afecțiunea creierului care permite apariția unor crize paroxistice de descărcări electrice anormale pe cortexul cerebral, cu manifestări senzitive, motorii sau de comportament; definiția epilepsiei ca boală, implică apariția a minim 2 crize epileptice, separate în timp, neprovocate. Abordarea terapeutică este ghidată în funcție de tipul de crize pe care le are pacientul:

 

  • criză epileptică focală (parțială);
  • criză epileptică focală cu generalizare secundară;
  • criză epileptică primar generalizată.

Etiologia crizelor împarte în două mari categorii boala epileptică: epilepsia simptomatică (secundară unui proces patologic local sau sistemic) și epilepsia idiopatică „per se”, fără o cauză evidentă. De aceea, în procesul de diagnostic și tratament sunt necesare unele analize suplimentare pentru a documenta o eventuală cauză patologică tratabilă sau o cauză favorizantă apariției crizelor epileptice (imagistică cerebrală, minim screening metabolic – hepatic, renal, tiroidian, parazitar, infecțios).

Electroencefalograma – EEG

Date generale EEG: este analiza prin care se înregistrează activitatea electrică a cortexului cerebral. Se pot înregistra modificări electrice paroxistice între crize (anomalii epileptiforme interictale) sau pur și simplu nu se înregistrează niciun grafoelement patologic (iar asta nu exclude diagnosticul de epilepsie știut fiindcă episoadele apar uneori foarte rar).

Cum se face EEG: Dacă pacientul nu este pe deplin cooperant în timpul explorării video EEG, se apelează uneori la anestezie de scurtă durată. Se pot folosi electrozi de tip cupă, aplicabili pe scalp, fixați cu pastă, fie se pot folosi electrozi subcutanați de tip ac. Sincron cu activitatea corticală se înregistrează standard EKG și mișcările respiratorii și activitatea musculară.

Când se face EEG: Momentul înregistrării EEG se alege astfel încât să existe șansa maximă de a surprinde eventualele modificări patologice. Dimineața devreme dacă pacientul prezintă crize imediat după trezire, în timpul somnului dacă pacientul prezintă crize morfeice (monitorizare de lungă durată în somn), în prezența unui stimul extern dacă se suspicionează crize reflexe la un stimul recunoscut de către proprietar, după un efort intens dacă se știe că asta declanșează crizele.

De ce se face EEG: Diagnosticul de epilepsie este unul clinic, însă confirmarea acesteia, a tipului de crize electrice corelate cu semiologia crizei, explorările paraclinice de laborator, imagistica cerebrală încadrează complet și corect în sindromul epileptic și va permite alegerea celui mai potrivit tratament, cu șansa cea mai mare de succes terapeutic. O treime din epilepsii este vindecabilă, o altă treime din epilepsii este controlabilă, iar restul de o treime din epilepsii este refractară la tratament. Întârzierea în diagnosticul tipului de epilepsie (care inițial pot fi discrete clinic) și întârzierea tratamentului fac ca procentul de epilepsie refractară să crească nepermis de mult.

Consultație neurologică

Neurologia se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului nervos central (creier, măduva spinării) și al sistemului nervos periferic (rădăcini nervoase, plexuri, nervi periferici).

Afecțiunile, tulburările și traumatismele care implică sistemul nervos, necesită de cele mai multe ori un consult neurologic.

Explorările neurofiziologice precum EMG (electromiografie), ENG (electroneurografie) și EEG (electroencefalografie), împreună cu examenul neurologic, identifică patologia neurologică, pentru care noi ne străduim să găsim cel mai potrivit tratament pentru animalul dumnevoastră.

Sfaturi utile pentru programare și participare la consultație

  • Pentru a efectua programarea avem nevoie de datele dumneavoastră de contact și informații despre animalul de companie.
  • Ar fi bine să aduceți la consultație dosarul medical deja existent sau orice document medical eliberat anterior care ne-ar putea fi de folos.
  • Electroencefalograma de cele mai multe ori necesită și sedare, motiv pentru care ultima masă luată de către pacient să fie cu cel puțin 12 ore înainte de programare.

Contactează-ne

+40 745 145 033

Cluj-Napoca

Piața 1848 Nr. 2

helga@demed.ro

Program:

Luni – Vineri: 10-18
Sâmbătă – Duminică: închis