Schimbări de comportament sau simptome neurologice?

Câinele dumneavoastră nu poate să spună ce nu este în regulă, dar cu siguranță ați recunoaște dacă ceva nu ar fi în regulă cu cel mai bun prieten al dumneavoastră. Nu aveți nevoie de cuvinte rostite de la ei, doar pur și simplu știți. Iar atunci când veniți și spuneți că ceva nu este în regulă sau parcă ceva este schimbat la el, noi știm că dumneavoastră îl cunoașteți cel mai bine. Treaba noastră este să căutam unde este problema. Dar oare ce cauzează schimbarea comportamentului câinelui dumneavoastră?

Evident comportamentul câinilor se schimbă și odată cu vârsta, dar asta este un proces treptat.
De exemplu o schimbare a comportamentului câinilor la vârsta de 2 ani, este o etapă și un proces normal, deoarece asta este vârsta la care câinii ajung la maturitate. Mai târziu, la vârste înaintate, unii câini pot prezenta iritabilitate din cauza unor probleme de artrită sau chiar și pierderea anumitor simțuri, cum ar fi văz sau auz.
Cu toate acestea, modificările bruște ale comportamentului la câini, sunt probabil datorate unor traume, dureri severe sau chiar ale unor patologii neurologice.
Ce probleme neurologice pot cauza schimbări comportamentale la câinele dumneavoastră?
În principiu orice patologie neurologică, care cauzează o stare de rău, are potențialul de a provoca o schimbare de comportament la câinele dumneavoastră. Cu toate acestea atunci când discutăm despre comportamentul unui câine, ar trebui sa luăm în considerare obiceiurile, în general și nivelul de energie.
Există patru tulburări neurologice la câini, care de obicei cauzează schimbări comportamentale și se prezintă cu simptome comune:

1. Encefalite
La câini inflamația creierului este mai degrabă mediată imun decât infecțioasă. Poate să apară la nivelul membranei, care acoperă creierul (meningita) sau la nivelul întegrului creier (encefalita) sau la ambele deodată (meningo-encefalita).
Înafara schimbărilor comportamentale, simptomele unei encefalite pot include:
- Convulsii sau crize epileptice
- Mers în manej
- Turlburări de echilibru
- Durere
- Orbire

2. Malformația Chiari sau Siringohidromielia
Aceasta malformația genetică se caracterizează printr-o creștere exagerată osoasă la nivelul oaselor craniene, creând astfel un spațiu prea mic pentru creier și restricționând fluxul de lichid cefalo-rahidian.
Simptomele malformației Chiari pe lângă schimbări comportamentale cauzate la câini, mai pot include și alte simptome neurologice, cum ar fi:
- Scărpinat în exces
- Sensibilitate exagerată în jurul gâtului sau al umerilor
- Dureri în timpul activităților fizice
- Slăbiciune sau incoordonare ale membrelor
- Scolioză

3. Accident vascular cerebral
Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când fluxul sanguin către o parte a creierului este obstrucționat într-un fel, provocând suferința de hipoxigenare sau anoxie celulelor nervoase.
În plus față de schimbări bruște comportamentale, simptomele unui accident vascular cerebral pot include:
- Debutul acut al convulsiilor
- Mers în manej
- Asimetrii respectiv slăbiciune pe o parte corporală
- Tulburări de echilibru
- Orbire

4. Tumori cerebrale
Dintre toate problemele neurologice care afectează animalele de companie, în special câinii și pisicile în vârstă, tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente. Probabil vă puneți întrebarea, de ce sau de unde apar aceste formațiuni tumorale la nivelul creierului. Aceste întrebări ne-am pus și noi, dar din păcate încă nu am găsit răspunsul potrivit, deoarece o combinație de factori genetici și de mediu contribuie la dezvoltarea cancerului.
Simptomele suplimentare în cazul tumorilor cerebrale, pe lângă modificări de comportament pot fi următoarele:
- Mers în manej
- Convulsii sau crize epileptice
- Slăbiciune
- Tulburări de echilibru
- Orbire
Cum se stabilește diagnosticul?
După cum puteți vedea, schimbarea comportamentului nu este singurul simptom, pe care unele dintre patologiile enumerate mai sus îl au în comun. Simptomele unor afecțiuni neurologice pot arăta la fel ca și simptomele altor patologii neurologice. În plus unele condiții pot avea diferite cauze.
Așadar este necesar un neurolog veterinar pentru a diagnostica patologia și a identifica cauza specifică.
Acest lucru este important pentru a alege tratamentul optim și pentru a evalua prognosticul.
Pe lângă examenul neurologic sunt necesare și alte investigații pentru stabilirea exactă a diagnosticului.
RMN-ul este departe cel mai sigur și mai precis instrument de imagistică pentru vizualizarea creierului și diagnosticarea anumitor modificări la acest nivel.

Ce ar trebui să faceți dacă remarcați schimbări comportamentale la câinele dumneavoastră?
Diagnosticul precis, descoperirea cauzei, tratamentul optim și o îngrijire corespunzătoare sunt esențiale pentru recuperarea animalului dumneavoastră de companie.
Prin urmare, dacă observați o schimbare de comportament bruscă la câinele dumneavoastră, nu ezitați să contactați medicul veterinar.