fbpx

Patologia discului intervertebral

Este greu să privim cum suferă cineva, pe care îl iubim, mai ales când acel cineva, nu poate să ne spună ce nu este în regulă. Așadar devine treaba noastră ca și proprietari de patrupezi, să căutăm indicii. Câinele tău își ține capul în jos sau plânge când este atins? Merge dezechilibrat sau își trage membrele? Patrupedul tău ar putea avea dureri de colană și ar putea avea nevoie să se prezinte la un neurolog veterinar.

Există mai multe cauze posibile de dureri de coloană la câini, dar patologiile discului intervertebral sunt cele mai frecvente boli ale măduvei spinării și una dintre cele mai frecvente patologii întâlnite în neurologie. Rasele care sunt predispuse la degenerare a discului intervertebral încă de la vârste relativ fragede sunt:

Teckel

Pechinez

Beagle

Shih Tzu

Basset Hound

Bulldog Francez

Din păcate anumite trăsături de rasă, care îi fac pe blănoșii noștri atât de simpatici, îi fac și susceptibili pentru anumite patologii.

Ce este patologia discului intervertebral?

Vertebrele spinale sunt conectate și protejate de discuri care conțin un nucleu moale, gelatinos. Boala discului intervertebral apare atunci când aceste discuri, cu rol de amortizare a șocului, se usucă și se întărește, ducând la umflături sau chiar rupturi. Este posibil să fi auzit deja de condiții denumite prin:

disc bombat

disc alunecat

disc herniat

disc rupt

Rezultatul acestora este o presiune asupra măduvei spinării, provocând o serie de simptome, de la dureri ușoare până la paralizie permanentă.

Poate fi prevenită boala discului intervertebral?

Din păcate în cazul anumitor rase, cu nimic nu putem preveni 100% hernia de disc cauzată de boala degenerativă discală intervertebrală. Totuși există metode cu care am putea minimiza probabilitatea apariției herniei de disc și acestea ar fi următoarele:

  • Să menținem greutatea corporală a cățelului nostru la o valoare normală
  • Să folosim ham în loc de zgardă
  • Să încercăm să limităm săriturile direct în pat sau pe fotoliu
  • Să limităm activitățile intense fizice
  • Să evităm activitățile în care blănosul nostru depune efort să tragă jucării
  • Să căutăm un medic veterinar specializat imediat ce apar simptomele unei hernii de disc intervertebral.

Cum putem recunoaște simptomele?

Simptomele pot varia de la cele ușoare la cele severe și deși sunt definite 5 etape ale patologiei discului intervertebral, progresia nu este tot timpul liniară. De exemplu un câine poate arăta semnele unei etape mai înaintate, fără să fi dat vreodată semnul primei etape. Câinii se pot recupera absolut de patologia discului intervertebral fără tratament chirurgical, în timp util sau patologia poate provoca simptome permanente. Cu cât prezentarea pacientului la medicul veterinar este mai devreme, cu atât prognosticul este mai bun.

Iată câteva semne de avertizare pe care ar trebui să le recunoaștem:

Capul coborât

Reticență la mișcare

Plâns la manipulare

Durere severă

Spate arcuit sau cifozat

Tremur

Incapacitate de mers

Mers necoordonat sau slăbiciune în timpul mersului

Gât sau membre rigide

Spasme musculare

Paralizie

Incontinență urinară

Cum este diagnosticată patologia discului intervertebral?

Dacă observați oricare dintre aceste semne de avertizare, limitați imediat activitățile câinelui până ce ajungeți la un veterinar. Dacă câinele a pierdut deja capacitatea de mișcare, vă recomandăm să nu așteptați și să vă prezentați de urgență la veterinar. În acest caz fiecare oră este esențială pentru recuperarea lui. Pentru diagnosticul patologiei discului intervertebral, veterinarul va efectua în primă fază examenul general și neurologic pentru excluderea altor condiții. Dacă se suspectează patologia discului intervertebral, ar trebui efectuată imagistica pentru stabilirea diagnosticului precis. RMN este cel mai bun mod de a confirma diagnosticul.