Întrebări frecvente
Cele mai frecvente întrebări care ni le adresează clienții noștri.
Am adunat cele mai frecvente întrebări de la voi. Dorim să aveți parte de cât mai multe informații. Aici, le găsiți într-un singur loc.
Ce este epilepsia?
Epilepsia o stare patologică a creierului care permite apariția crizelor epileptice, repetate, fără vreo cauză medical evidentă. În cazul acesta, diagnosticul este epilepsia idiopatică.
Ce cauzează crizele epileptice?
Crizele sunt cauzate de o furtună electrică în creier, de obicei, durează până la 1-3 min, timpul în care animalul nu simte nicio durere.
Ce tratament exista pentru epilepsie?
În funcție de individ, starea animalului, aspectul și frecvența crizelor epileptice, pot fi administrate diferite medicamente în monoterapie sau în combinație. Fie că este vorba de Fenobarbital, Levetiracetam, Bromura de Potasiu, Imepitoin, Zonisamid, Gabapentin sau alte antiepileptice, medicamentul trebuie să fie recomandat de medicul veterinar și în momentul în care inițiem un tratament antiepileptic, analizele de sânge trebuie făcute cu regularitate.
Pot fi și alte motive care pot cauza crize epileptice, înafara epilepsiei?
Da, pot fi. Crizele pot fi cauzate de nenumărate alte cauze înafara epilepsiei, cum ar fi o hipoglicemie, tumori cerebrale, hipocalcemie, intoxicații, diferite boli infecțioase, boli renale sau hepatice. Cel mai important este să se depisteze cauza acestor crize, pentru alegerea tratamentului optim.
Cât este de des întâlnită epilepsia?
Din experiența medicilor veterinari, epilepsia idiopatică este cel mai des întâlnită la cățeii tineri spre vârstă medie, la rase predispuse pentru această boală și la cei care analizele de sânge și examenul neurologic obiectiv este în limite normale.
Cum va afecta diagnosticul de epilepsie, calitatea vieții câinelui meu și cum aș putea să îl ajut?
Cel mai des întâlnit efect advers al medicamentelor antiepileptice este creșterea apetitului. Atenția sporită la o dieta echilibrată și mișcare regulată ajută la menținerea greutății normale. Obezitatea, pe de altă parte, cauzează alte probleme de sănătate, așadar este extrem de important să menținem greutatea ideala unui câine epileptic.
Câinele meu tocmai face o criză epileptică! Ce să fac?
În primul rând cel mai important lucru este să îți păstrezi calmul. Ține minte, criza în sine nu doare, câinele nu simte nimic, este inconștient, de cele mai multe ori. O criză deja începută nu poate fi oprită, tot ce poți să faci este să stai aproape de animăluțul tău, să îl ferești de eventualele obiecte din jur, în care s-ar putea lovi și să cronometrezi cât durează criza. În mod normal nu va dura mai mult de 1-2 min. Administrează-i medicamentele antiepileptice de urgență, prescrise de medicul tău veterinar. Dacă însă ești martor la o primă criză, înregistrează evenimentul cu un smartphone la îndemână, poate fi de mare folos în stabilirea unui diagnostic în corelație cu alte investigații.
Ce poate păți câinele meu în timpul unei crize epileptice? Sunt ceva riscuri?
Da, sunt. Tocmai din acest motiv recomandăm ca schema de tratament să fie începută cât mai grabnic, încă de la primele crize, astfel avem șansa să controlăm aceste crize. Este extrem de important să cronometrăm criza. În cazurile în care criza durează mai puțin de 5 min, iar câinele se afla deja pe tratament antiepileptic, trebuie doar să îți anunți medicul tău veterinar, să decideți împreună cum pot fi controlate crizele mai bine. În situațiile în care, criza durează mai mult de 5 minute sau criza este urmată de o alta criza la scurt timp, recomandăm să te prezinți imediat la o unitate de primiri urgențe veterinare pentru a aborda corect Statusul Epilepticus.
Cățelul meu poate să își înghită limba în timpul unei crize?
Șansele sunt minime. Îți recomandăm, ca în cazul unei crize, să încerci să așezi animăluțul tău într-o poziție laterală. În nici un caz să NU îți introduci mâna, degetele sau alte obiecte străine în gura cățelului.
Despre eutanasia și epilepsia.
De cele mai multe ori epilepsia este o boala nevindecabilă, care necesita tratament pe tot parcursul vieții câinelui, însă fără să afecteze de cele mai multe ori calitatea vieții câinelui. Decizia eutanasiei trebuie să fie o decizie informată și comună cu medicul veterinar. Astfel medicul veterinar te poate ajuta în evaluarea calității vieții câinelui și îți poate oferi cea mai bună decizie în acest sens.
Cum poți colabora eficient cu medicul veterinar?
Ține un jurnal strict al crizelor. Înregistrează cât mai multe informații posibile despre criză: când apare? ce precedă criza? cât durează? cât de repede își revine după criză? scapă urină, fecale? salivează? își pierde starea de conștiență? Ce se întâmplă mai exact în timpul crizei?
Administrează medicamentele conformi recomandărilor medicului veterinar.
Nu schimba dozele sau nu întrerupe medicamentele brusc sau ocazional, fără să îți consulți medicul veterinar.
Ce faci în caz de reacții adverse?
Toate medicamentele, precum și antiepilepticele, pot avea și efecte nedorite. Consultă medicul tău veterinar imediat ce sesizezi reacții adverse îngrijorătoare la introducerea sau la mărirea dozei medicamentelor.
Am uitat să ii administrez o doza de medicament, ce fac?
Un tratament antiepileptic început trebuie luat în serios. Întreruperea bruscă și ocazionala a tratamentului este cel mai mare factor declanșator de crize epileptice. Dacă ai uitat să îi administrezi câinelui la ora potrivită, administrează-i imediat ce îți aduci aminte, doza uitata.
Câinele meu a vomitat după ce a luat medicamentele. Ce trebuie să fac?
Dacă câinele tău a vomitat în mai puțin de o oră de la administrarea medicamentelor, îți recomandăm să îi readministrezi medicamentele și să consulți medicul veterinar pentru a afla cauza vomei.
Ce se întâmplă dacă nu tratez crizele?
Dacă crizele sunt mai rare decât o criza la 6 luni, cel mai probabil câinele tău nici nu va primi tratament antiepileptic.
Însă, crizele netratate, devin mai dese și mai periculoase în timp. Studiile arată că epilepsia tratată din timp, are cele mai mari șanse de vindecare sau de controlare a frecvenței crizelor. Cu un tratament inițiat în timp, crizele dispar sau devin foarte rare și puțin intense.
Motive pentru consultație
Un diagnostic corect, stabilit precoce, crește șansele ca tratamentul inițiat să aibă rezultate așteptate.

Mișcări de pedalare involuntare

Mișcări de masticație involuntare

Cădere bruscă

Salivație excesivă

Stare de confuzie sau apatie

Încordări involuntare musculare

Violență sau agresivitate inexplicabilă
Dacă animalul manifestă aceste semne, solicitați consultație în epilepsie acum!
Programarea unei consultații
Demersul efectuării unei programări la Cabinetul de Epilepsie Veterinară și Monitorizare EEG Cluj-Napoca este următorul:
1. Pacientul contactează Centrul de Epilepsie și Monitorizare EEG telefonic sau online;
2. Pacientul primește primele informații de la recepția Centrului;
3. Pacientul trimite electronic prin completarea fișei online sau aduce fizic dosarul medical cu informațiile solicitate inițial prin telefon: datele importante, analize de laborator, RMN sau CT, alte detalii despre simptomatologie și istoric medical;
4. În cazul în care pacientul nu dispune de aceste informații, analizele necesare pot fi programate și efectuate în viitor;
5. Informațiile sunt evaluate de către medicii Centrului de Epilepsie;
6. Pacientul este programat la consult în cea mai apropiată zi cu putință.

Contactează-ne
+40 745 145 033
Cluj-Napoca
Piața 1848 Nr. 2
helga@demed.ro
Program:
Luni – Vineri: 10-18
Sâmbătă – Duminică: închis