fbpx

De câte feluri sunt crizele epileptice?

Atât epilepsia cât și crizele sunt de mai multe feluri. Important este să recunoști semnele și simptomele, care ar justifica o vizită la medicul tău veterinar.

Iată câteva exemple de crize și simptomatologia lor.

Criza epileptică primară:

În acest caz criza începe brusc, fără ca proprietarul să poată anticipa. Animalul cade deodată, își pierde starea de conștiență, devine rigid, începe să pedaleze violent, salivează în exces, și poate chiar să piardă urină și fecale. Criza propriu zisă durează până la 1-2 minute, și este urmată de stare de confuzie, în care animalul poate să fie speriat, agresiv, epuizat sau chiar agitat.

Criză parțială simplă:

În acest caz activitatea anormală și excesiva din creier este limitată la un focar, din acest motiv  animalul nu își pierde starea de conștiență. Se pot observa însă spasme musculare necontrolate, rigiditate musculară, comportament anormal, hipersalivație, dificultate în mers, mișcări involuntare la nivelul botului, gurii sau la nivelul pleoapelor. Criza durează puțin, apoi animalul se comportă ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Criză parțială complexă:

În acest caz activitatea anormala și excesivă cuprinde o emisferă întreagă, motiv pentru care conștiența animalului în momentele crizei este alterată, deci nu răspunde la comenzi și nu ne urmărește. Manifestările pot fi variate: schimbarea comportamentului brusc, dificultate la mers și în menținerea echilibrului, mișcări involuntare pe anumite segmente corporale, hipersalivație sau scăpare de urina. Durata crizei este scurtă, iar revenirea este rapida.

Criză parțială cu generalizare secundară:

Criza începe într-un focar, deci se observă semnele premergătoare unei crize. Animalul se ascunde sau își caută proprietarul, este agitat, poate vomita. Criza poate fi anticipată de către proprietar, apoi cade, își pierde starea de conștiință, devine rigid și faza tonico-clonică se alternează. În perioada de după criză, animalul este confuz, poate prezenta orbire temporară, tulburări de echilibru, epuizare sau chiar agitație.

Criză mioclonică:

Se pot observa contracții musculare involuntare , generalizate sau limitate pe un segment corporal. Pot fi observate în somn, iar de mule ori aceste crize mioclonice duc la apariția crizelor generalizate tonicolo-clonice.