fbpx

Cauza crizelor epileptice și diagnosticul

Epilepsia este cea mai des întâlnită afecțiune neurologică la câine. Sunt multe cauze posibile ale crizelor epileptice la animale. Fie că vorbim de intoxicații, boli metabolice, infecții, cauze genetice sau necunoscute ale epilepsiei, tumori sau traume cerebrale, important este să se depisteze aceste cauze pentru stabilirea unui tratament în vederea controlării crizelor epileptice.

Epilepsia idiopatică:

Situația în care practic cauza crizelor epileptice este necunoscută. Se presupune, că genetica este un factor implicat în majoritatea situațiilor în care vorbim de epilepsie idiopatică. În general primele crize apar la o vârstă relativ fragedă, între 5 luni și 5 ani. Examenul neurologic, analizele de sânge și imagistica cerebrală, nu arată modificări, motiv pentru care prin excludere, se pune diagnosticul de epilepsie idiopatică.

Epilepsia structurală:

Cu alte cuvinte epilepsia secundară, este cauzată de o modificare structurală în creierul animalului. Aceste modificări care afectează țesutul nervos din creier. Fie că vorbim de tumori, chisturi, patologii vasculare sau traumatisme, de obicei sunt depistate prin imagistică cerebrală. Crizele pot apărea la orice vârstă, însă frecvența crizelor și comportamentul animalului între crize de multe ori tradează cauza principală a acestora.

Crizele reactive:

Sunt doar crize reactive și nu este vorba despre epilepsie, pentru că adevărata problemă nu este în creier. Cauza acestor crize este înafara creierului și de obicei sunt implicate intoxicații, boli metabolice, dezechilibre ionice, etc. Analizele suplimentare cerute de medicul tău veterinar pot fi de mare folos în ceea ce priveste stabilirea unui diagnostic corect și inițierea tratamentului potrivit.

Nu uita, o criză epileptică poate să fie epilepsie și trebuie investigată. Cu cât diagnosticul este stabilit mai timpuriu, cu atât șansele de a răspunde la tratament sunt mai mari.